Followers

Monday, August 31, 2009

Sambal Hitam

Skrg nak share resipi orang Pahang iaitu Sambal Hitam....saya bukan orang Pahang tapi dapat resipi ni drp kawan di sana. Memang sedap kalau makan ngan nasi panas. Bahannya mudah, cuma masa masaknya lama sikit...tapi sambal ni tahan kalau disimpan. Memang sesuai dalam bulan posa ni, nak pula time sahur. Gambar tak da lah pula...

SAMBAL HITAM

Bahan2:
100gm ikan bilis- buang perut & kepala, nak senang beli yg dah siap buang kepala
50gm cili padi
10 biji belimbing besi/buluh - rebus hingga layu
1 labu bawang besar
garam secukup rasa
125ml minyak masak

Cara2:
  1. Tumbuk cili padi hingga lumat
  2. Kemudian tumbuk ikan bilis sehingga pecah-pecah (jgn lumat pula)
  3. Kemudian masukkan belimbing rebus dan tumbuk bersama-sama ikan bilis tadi.
  4. Panaskan minyak dan goreng semua bahan yang ditumbuk tadi bersama-sama bawang besar yang telah dihiris. Goreng menggunakan api perlahan sehingga warna sambal ini bertukar gelap.....bukan hangus ekkk.
  5. Jangan lupa buh garam...
  6. Bila dah masak, boleh makan terus ngan nasi @ sejukkan dulu, baru disimpan dalam bekas yang kedap udara.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails