Okay kali ni nak kongsi resipi biskut raya pula. Rasanya dah ramai yang tahu dan pernah buat biskut ni. Tapi tak apalah, untuk sesiapa yang tercari2 resipinya, meh kita cuba. Resipi ni saya ambil drp majalah SAJI September 2007. First time cuba masa raya tahun lalu, mmg sedap biskut ni. Tahun ni belum sempat buat lagi...bila dah buat nanti saya uploadkan gambar versi saya pula.
SNOW ALMOND
Bahan A:
220gm butter
1 sudu besar shortening
100gm gula kastor
1 sudu kecil esen kopi
1 biji kuning telur
Bahan B:
220gm tepung gandum
50gm nestum(dikisar)
2 sudu besar coffeemate (saya ganti ngan susu tepung)
70gm tepung ubi
40gm badam kisar
Bahan hiasan:
White Breadcrumb (beli di kedai bakeri)
coklat masakan
Cara-cara:
- Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
- Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
- Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
- Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
- Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.
No comments:
Post a Comment