Followers
Thursday, February 12, 2009
Kek Pandan Layer
Saya mmg suka sangat2 kek lapis pandan. Ni baru berkesempatan nak membuatnya setelah sekian lama dok beli je. Kat sini saya kongsikan resipi yang saya gunakan...drp Pn. Noraini Zakaria.
KEK LAPIS PANDAN
Bahan Kek:
125gm gula kastor
125gm tepung kek
40gm air pandan+pewarna hijau epal
75gm minyak masak
15gm 0valette
5 biji telur
1sudu teh baking powder
Cara-cara:
1. Satukan ovalette,gula,tepung,serbuk penaik dan telur ke dalam mangkuk. Pukul dengan kelajuan perlahan selama 2minit.
2. Kemudian tukar kepada kelajuan tinggi selama 5 minit,hingga kembang.
3. Perlahankan kelajuan dan tuankan air pandan sedikit demi sedikit hingga habis.
4. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi hingga pekat.
5. Tuangkan minyak masak dan gaul sebati.
6. Masukkan ke dalam acuan 8" dan bakar selama 45minit atau hingga masak.
7. Sejukkan dahulu, baru potong kepada 2 lapisan.
Bahan Kastad:
(A)
180gm gula
500ml air pandan(kisar 5 helai daun pandan)-
1sudu makan serbuk agar-agar
(B)
400ml santan pekat-saya guna santan peket HANA (2ooml x 2peket)
85gm tepung Hoen Kwee
1 sudu makan pewarna hijau epal
secubit garam
Hiasan- Kelapa kering
Cara2:
1. masak bahan A hingga larut.
2. Satukan bahan B hingga rata dan masukkan ke dalam A.
3. Kacau atas api yang sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. Angkat dan biarkan suam
Cara Melapis:
1. Sediakan acuan springform 8"- saya guna acuan 4segi biasa je
2. Sendukkan sedikit adunan kastad dan ratakan dalam acuan.
3. Letakkan selapis kek dan tuangkan adunan kastad ke atasnya,ratakan.
4. Letakkan lapisan kedua kek dan tuangkan lagi kastad di atasnya. Ratakan kastad hingga menutupi semua permukaan dan tepi kek.
5. Hentakkan acuan 2-3 kali di atas meja agar kastad padat. Biarkan sejuk baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
6. Keluarkan kek yang telah disejukkan tadi daripada acuan dan salutkan dengan kelapa kering.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment