Followers

Saturday, March 28, 2009

Resepinya.....

CHOC MINT MOUSSE CAKE

Sebiji kek span coklat saiz 9"

Bahan Mousse:
A
125gm coklat mint- boleh dibeli di kedai bakeri
125gm coklat masakan
125gm UHT whipping cream
- semua bahan di atas dimasak cara doubleboiled hingga sebati macam nak buat ganache

B
2 sudu besar gelatine
100ml air
-rendam dan double boiled hingga larut

C
400gm non dairy whipping cream - pukul hingga stiff

Caranya...

1. Campurkan A dan B, gaul sebati. Kemudian tuangkan perlahan-lahan ke dalam C dan kaup balik hingga sebati.

2. Potong kek span kepada 2 lapis. Letakkan lapisan pertama ke dalam acuan springform 9" dan tuangkan sebahagian adunan mousse tadi. Kemudian letakkan lapisan kek span yang kedua atas mousse tadi dan tuangkan baki mousse, ratakan. Sejukkan di dalam peti ais hingga mousse tadi beku, lebih kurang 1jam. Lepas tu hiaslah ikut suka atau boleh makan terus.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails