Followers

Wednesday, November 19, 2008

Kek Nanas Terbalik


Kek Nanas/Nenas ni memang sedap dan moist. Resipinya saya telah ubahsuai sikit ikut bahan yang ada di dapur....:-

Sesiapa yang ingin mencuba,ini resipinya:


KEK NANAS TERBALIK
Bahan-bahan:
Topping
1 tin nanas (bulat)-toskan, jusnya simpan untuk kek
3 sudu besar gula perang
Beberapa biji buah ceri
1 sudu makan butter

Kek
2 cawan tepung naik sendiri + 1/2 sk soda bikarbonat - ayak bersama-sama
1 3/4 cawan gula kastor
230gm butter/marjerin
4 biji telur
3/4 cawan jus nenas(dalam tin tadi)
50gm badam kisar
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:

Toppingnya:-
  1. Lengserkan acuan 8in(saya guna acuan 4 segi 9x9) dengan butter.
  2. Kemudian taburkan gula perang dan susunkan kepingan nenas.
  3. Letakkan buah ceri ke dalam lubang kepingan nanas tadi.Saya belah dua buah ceri tu....jimat,hehehe. Ketepikan dulu loyang.
Untuk kek:-
  1. Pukul butter dan gula kastor hingga gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji, setiap kali masukkan telur, pukul 1 minit untuk memastikan ia sebati.
  2. Kemudian masukkan serbuk badam dan vanila, sebatikan.
  3. Masukkan tepung berselang-seli dengan jus nanas,adun hingga rata.
  4. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah disusun nenas tadi.
  5. Bakar dalam oven bersuhu 170 celcius yang telah dipanaskan terlebih dahulu, hingga masak( lebih kurang 50 minit). Suhu oven ni bergantung pada oven memasing ye.
  6. Bila dah masak, sejukkan dalam 15 minit, baru diterbalikkan kek tadi.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails