Kek Nanas/Nenas ni memang sedap dan moist. Resipinya saya telah ubahsuai sikit ikut bahan yang ada di dapur....:-
Sesiapa yang ingin mencuba,ini resipinya:
KEK NANAS TERBALIK
Bahan-bahan:
Topping
1 tin nanas (bulat)-toskan, jusnya simpan untuk kek
3 sudu besar gula perang
1 tin nanas (bulat)-toskan, jusnya simpan untuk kek
3 sudu besar gula perang
Beberapa biji buah ceri
1 sudu makan butter
Kek
2 cawan tepung naik sendiri + 1/2 sk soda bikarbonat - ayak bersama-sama
1 3/4 cawan gula kastor
230gm butter/marjerin
4 biji telur
3/4 cawan jus nenas(dalam tin tadi)
50gm badam kisar
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
Toppingnya:-
- Lengserkan acuan 8in(saya guna acuan 4 segi 9x9) dengan butter.
- Kemudian taburkan gula perang dan susunkan kepingan nenas.
- Letakkan buah ceri ke dalam lubang kepingan nanas tadi.Saya belah dua buah ceri tu....jimat,hehehe. Ketepikan dulu loyang.
Untuk kek:-
- Pukul butter dan gula kastor hingga gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji, setiap kali masukkan telur, pukul 1 minit untuk memastikan ia sebati.
- Kemudian masukkan serbuk badam dan vanila, sebatikan.
- Masukkan tepung berselang-seli dengan jus nanas,adun hingga rata.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah disusun nenas tadi.
- Bakar dalam oven bersuhu 170 celcius yang telah dipanaskan terlebih dahulu, hingga masak( lebih kurang 50 minit). Suhu oven ni bergantung pada oven memasing ye.
- Bila dah masak, sejukkan dalam 15 minit, baru diterbalikkan kek tadi.
No comments:
Post a Comment